Resepi Vadai

vadai


Bahan-bahan :
4 cwn kacang dal (rendam 4 jam)
4 biji bawang besar #
2 biji cili merah #
2 biji cili hijau #
3 tangkai cili kering #
1 sudu besar jintan manis (tumbuk kasar)
2 tangkai daun sup & daun bawang #
1 tangkai daun kari #
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam & serbuk perasa
Cara-caranya:
- Semua bahan yg bertanda # dicincang halus
- Tinggalkan 1/2 cwn kacang dal, selebihnya di kisar dgn telur & masukkan sedikit air dlm 1 senduk kecil saja
- Selesai kisar yg td, campurkan bahan kisar tu dgn 1/2 cwn kacang dal & semua bahan yg lain dlm 1 bekas gaul sebati
- Panaskan kuali dgn api perlahan, kepal-kepalkan bentuk bulat, masukkan perlahan-lahan dlm minyak & goreng hingga kekuningan.
Siap, sedia utk dihidang.
~ Selamat Mencuba ~

Sunday, June 21, 2015

NASI HUJAN PANAS

Nasi Hujan Panas

Bahan-bahan:

3 cawan beras Basmathi- basuh dan toskan
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
1 labu bawang besar- hiris halus dan dadu kecil
2 ulas bawang putih dicincang
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis,
2 kuntum bunga lawang,
3 kuntum bunga cengkih,
5 biji buah pelaga
5 cawan air rebusan ayam- *** sediakan dengan merebus beberapa ketul ayam - bahagian peha atau kepak dengan 6 cawan air- didihkan lebih kurang 10 minit.
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan dicarik dan disimpul
sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
kismis, bawang goreng dan gajus

Cara:

1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk nasi di atas dapur. Tumis rempah ratus (4 serangkai) bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng 1 minit. Kacau sebati. Alihkan periuk ke dalam periuk elektrik. Masukkan air rebusan, garam dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa.
3. Apabila nasi masak , celupkan lidi sate ke dalam pewarna merah dan cucukkan ke beberapa tempat di dalam nasi. Ulang proses sama untuk warna hijau dan kuning. Jangan kacau nasi. Biar 5 minit. selepas 5 minit..Taburkan bawang goreng, gajus dan kismis. Kacau nasi agar warna sekata bagi keseluruhan periuk.
4. Sedia dihidang bersama lauk-pauk lain.



Kredit to Resepi Sahabat

Wakil Malaysia di Yonex Canada Open (Grand Prix )

MEN SINGLE

 Lee Chong Wei (180)
 Mohd Hafiz Hashim (364)

Chong Wei Feng (40)

MEN DOUBLE

1 How Thien Hoon
   Lim Khim Wah (126)
2 Koo Kien Kiat
  Tan Boon Heong (92)






Dalam kurungan Ranking Update 18 jun 2015

Thursday, June 18, 2015

Resepi Nasi Arab








Resepi Nasi Arab Simple
Bahan-Bahan untuk Ayam dan Nasi
1 kg beras basmati (basuh dan toskan)
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam) 
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja)
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
3 sudu besar minyak
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih (bancuh dengan sedikit air)
Pewarna merah
Bawang goreng
Garam dan gula secukup rasa
2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat)
1 biji tomato saiz kecil yang masak (potong dadu)
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas)
Bahan-Bahan Tumis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris
1 pokok daun ketumbar
Bahan-Bahan untuk Sos Salatoh
Buah tomato masak
Cili hijau (ikut kepedasan masing-masing)
Bawah putih
Bahan-Bahan untuk Sos Zabadi
Yogurt
Timun
Lobak merah
Timun
Bawang besar
Tomato
Limau nipis
Cara-Cara untuk Menyediakan Air Rebusan Ayam
1) Air disukat dalam periuk dan direbus terlebih dahulu. Sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan.
2) Masukkan ayam dengan segera sementara mendidih. Ayam yang banyak direbus boleh dijadikan air rebusan yang lain.
 
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam.
4) Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam periuk ayam juga.
5) Kacau sedikit rempah yang telah dicampurkan dalam air rebusan. Tutup periuk dengan tudung. Rebuskan ayam tersebut dalam ½ jam dengan api yg sederhana kuat.
6) Selepas ½ jam, keluarkan ayam tesebut dari periuk dan susun ayam dalam bekas. Ketepikan dahulu.
Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi
1) Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam kuali atau periuk yang lain.
2) Kemudian barulah diisikan minyak masak dalam kuali dan goreng bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan garing.
3) Masukkan bahan-bahan yang ditumis dalam periuk air rebusan ayam yang disediakan terlebih dahulu dan masukkan garam secukupnya.
4) Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau dengan rata.
5) Masukkan cili merah, cili hijau, air, gula dan garam. Biarkan mendidih.
6) Cucikan beras sampai bersih (beras ini adalah warna kekuningan).
7) Masukkan beras dalam periuk air rebusan ayam tersebut dan masak seperti nasi biasa.
8) Taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis semasa nasi telah masak.
9) Masukkan sedikit pewarna merah dan kacau dengan rata sekejap. Biarkan mendidih.
10) Tutupkan periuk dengan tudung dan perlahankan api. Nasi dimasak dengan api yang sederhana sahaja sampai hampir masak.
11) Kacau sekali lagi nasi semasa nasi hampir kering.
12) Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori.
Cara-Cara untuk Memasak Ayam
1) Ayam disusun dalam dulang untuk dibakar. Percikkan atas ayam dengan sedikit air sejuk, panaskan oven/ grill kepada suhu 200°C.
2) Lumurkan ayam dengan sedikit garam yang telah bercampur dengan pewarna merah. Lumurkan keseluruhanya dan juga bahagian bawah ayam.
3) Ayam yang sudah siap diletakkan dengan garam secukup rasa.
4) Masukkan ayam ke dalam oven/ grill dengan sekejap lagi kerana hendak membalikkan ayam tersebut supaya bahagian bawah juga dapat dipanaskan.
Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Salatoh
1) Campurkan semua bahan untuk salatoh.
2) Tambahkan air dan garam secukupnya.
3) Semua bahan dikisar sekali dan akhirnya disediakan untuk campurkan dalam nasi dan ayam.
Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Zabadi
1) Campurkan yogurt dengan timun yang dicincang halus.
2) Campurkan dengan potongan lobak merah.
3) Akhirnya, sos ini dihidangkan bersama dengan potongan timun, bawang besar, tomato dan limau nipis.
Cara masak bagi Nasi Arab adalah lebih kurang sama dengan nasi ayam, tetapi ayam akan direbus dengan bahan-bahan rempah, air rebusan dan kemudian digunakan untuk memasak nasi. Ayam tersebut pula akan dibakar. Keistimewaan Resepi Nasi Arab telah menarik perhatian pelbagai bangsa untuk mengisi perut di restoran-restoran atau cafe yang terkenal dengan makanan tersebut, samada Orang Melayu, Orang Cina dan Orang India, kadangkala termasuk juga Orang-orang Arab.
* SELAMAT MENCUBA *









Wednesday, June 17, 2015

Cara Uninstall Microsoft visual studio 2010



  1. Open Programs and Features in the control panel (formerly known as Add or Remove Programs, or “ARP”). Alternatively, you can open it as follows.
    1. Click Run on the Start menu (Start + R).
    2. Type control appwiz.cpl and press OK (Enter).
  2. Uninstall all the main product(s) from the following list that are installed.
    Hint In Control Panel, you can search for Microsoft Visual Studio 2012 to filter the list of products accordingly.
    1. Microsoft Visual Studio 2012 Ultimate
    2. Microsoft Visual Studio 2012 Premium
    3. Microsoft Visual Studio 2012 Professional
    4. Microsoft Visual Studio 2012 Express for Windows 8
    5. Microsoft Visual Studio 2012 Express for Web



Kredit to MICROSOFT

Tuesday, June 16, 2015

Download Start up manager For Linux Mint


LINUX MINT DEKSTOP


Fungsi start up Manager ini ialah untuk menukar boot contoh selepas install mint automatik linux mint akan menjadi first boot dan windows second boot ,salah satu cara untuk menukar boot ialah dengan menginstall Startup manager


First Download Startup manager terlebih dahulu



Selepas download terus install Start up manager tersebut





selepas berjaya install buka Startup Manager tersebut





dan pilh windows untuk tukar menajdi first boot




selepas itu restart pc dan terus automatik windows menjadi first boot



Sekian terima kasih

Sunday, June 7, 2015

Wakil Malaysia di Yonex Suffolk County Community College US Open Badminton Championships (Grand Prix Gold)

MEN SINGLE

 Lee Chong Wei (46)
 June Wei Cheam (189)
3 Kok Beang Cheang (345)
4) Zulfadli Zulkifli (39)
5) Mohd Hafiz Hashim (365)



MEN DOUBLE

1 How Thien Hoon
   Lim Khim Wah (130)

2 Koo Kien Kiat
  Tan Boon Heong (120)






Dalam kurungan Ranking Update 4 jun 2015


Terima kasih

KERABU MANGGA SIAM STYLE




Bahan-bahan :
6 biji mangga muda yang kecil2 tu (kupas kulit, sagat halus)
3 batang serai (dimayang halus)
4 biji tomato (potong panjang2)
10 tangkai cili padi (potong halus)
1 sudu besar udang kering (cuci, tos dan tumbuk halus)
4 sudu besar kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
4 biji limau nipis (ambil jusnya)
sos nampla @ sos ikan @ sos sotong (baunya seperti budu sedikit cuma tidak sekuat budu la)
gula secukup rasa
Cara penyediaan :
Campurkan mangga, serai, tomato, cili dan udang kering. Gaul rata.
Perah asam limau, masukkan sos nampla dan perasakan dengan gula.
Tabur kacang tanah atau digaul bersama dengan kerabu. SIAP!!!!

Kredit to resepi masakan sayur

Wednesday, June 3, 2015

Senarai ATM CIMB simpan duit syiling


saya delete maklumat ini kerana banyak tidak betul harap maaf