Monday, April 13, 2015

Resepi Sambal Jawa


Bahan-bahannya:
Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi kampung -potong2 
3 biji cili merah-potong2(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak utk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka
Caranya:
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat
&toskan.
2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama
belacan, angkat.
3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda
menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yg
terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis
kemudian sekali.
5. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.




Sambal Jawa

No comments:

Post a Comment